VÄLKOMMEN!
Roligt att just Du tittar in.
Min förhoppning är att jag skall kunna dela med
mej av lite tips, ideér och inspiration.

fredag 24 januari 2014

Kudde i lappteknik

Jag fick av en vän låna en bok med tips på hur man använder lappteknik. Jätteintressant. Här har jag testat en metod, då man syr ihop två remsor och sen skär ut dem till rutor.
Gör så här:
Välj ut fyra olika tyger. Mina är från två gamla gardiner, en liten stuvbit och det blommiga har varit snibb att ha om håret vid matlagning.
Skär eller klipp ut två remsor som är 8 cm breda och två som är 5 cm breda. Sy ihop en 8 cm bred remsa med en 5 cm bred remsa. Sy ihop de två andra på samma sätt.
Stryk dem släta och skär eller klipp ut rutor. Mät hur bred remsan är. Min var 12 cm, alltså blev mina rutor 12 cm x 12 cm. Lägg ut rutorna så du ser hur mönstret blir. Sy ihop dem, och sy dit ett bakstycke. Jag valde ett vitt kraftigt bomullstyg som varit gardin.

Skär eller klipp till remsorna...

Stryk dem....




Skär eller klipp remsorna i rutor...


Lägg ut rutorna i det mönster du vill ha...

Sy ihop dem...



Bakstycket är sytt av en vit kraftig gammal gardin...


söndag 12 januari 2014

Tygfågel

Varför inte sy en liten fågel? Jag gjorde ett par stycken häromdagen. De blev riktigt söta tycker jag.
Inspirationen fick jag från bloggen jag skrev om i mitt förra inlägg. Också här kommer små spillbitar till användning.
Gör så här:
Rita en mall till en fågel. Klipp ut två lika delar i tyget. Jag använde möbeltyg. Sy ihop dem men lämna en öppning under magen. Vänd ut och in och fyll med stoppning. Sy igen hålet. Sy dit näbb, vingar, ögon och en tråd att hänga upp fågeln med. Klart!





söndag 5 januari 2014

Sy en blomma

Ett nytt år har börjat och våren ligger framför. Varför inte sy en eller flera blommor? Jag tittade in på bloggen manifattive.blogspot.it och blev SÅ inspirerad.
Ännu ett utmärkt sätt att få användning för de där små tygbitarna som alltid blir över, och som iallafall jag inte har hjärta att slänga.

Gör så här: Klipp till 6 kronblad i olika tyger, och lika många i tyget som skall vara på baksidan .Lägg dem räta mot räta och sy ihop dem. Lämna en öppning längst ner. Vänd dem ut och in och fyll dem med stoppning. Gör likadant med cirkeln som skall var i mitten. Sy ihop kronbladen och sy dit cirkeln.
Jag dekorerade med blommor som jag virkat.
Bara din fantasi sätter gränser för vad du kan använda blommorna till. Jag sydde två presentpåsar i kraftigt möbeltyg som jag dekorerade med blommor.

Klipp till kronbladen......

Sy ihop dem....

Fyll dem med vadd....

Sy ihop dem....

Sy dit cirkeln i mitten....

Jag dekorerade med två virkade blommor och ett sidenband som jag veckade och lade under mittcirkeln innan jag sydde dit den...

Sydde fast blomman på en presentpåse....



Här en blå/grön variant....

Denna blomma fick en pärla  och lite fransar......

onsdag 1 januari 2014

Grytlappar i lappteknik

Vill önska er alla ETT GOTT NYTT ÅR och samtidigt skicka med ett litet pysseltips.
Sy läckra grytlappar av några restbitar tyg.

Gör så här:
Klipp eller skär till rutor i olika tyger. Mina är 7,5x7,5 cm. Sy ihop rutorna och klipp till ett bakstycke.
Ta en jeans-söm och använd som hängare. Lägg den i ena hörnet och sy ihop "lappbiten" med bakstycket.Räta mot räta. Lämna en liten öppning och vänd arbetet ut och in.
Jag använde en gammal frottéhandduk som fyllning. Klippte den i tre lika stora bitar som grytlappen och lade dem inuti och sydde ihop. Sydde en kant några mm från kanten. Klart.